FOTOS & HISTÒRIA DE VIDA

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

 

Les Històries de Vida són un mètode d’investigació de la personalitat a partir derecollir el punt de vista de la persona que experimenta els canvis al llarg del cicle de lavida. Capta com la persona creu que ha canviat ella mateixa i quin són al seu judici elsesdeveniments i tendències més importants d’aquest canvi. Per tant té en compte lapercepció de la persona en desenvolupament, concretada en un relat sobre com vaviure determinats fets. És un mètode narratiu, discursiu que es troba dins de l’àmbit del’estudi de cas o mètode clínic. El fet d’evocar records personals, contribueix a crearnarracions, que és una manera d’organitzar el discurs, de donar continuïtat, ja siguioral o escrita, i que com a activitat està present des de que som infants. 

És un instrument de recerca proper als mètodes biogràfics, autobiogràfics,historiogràfics i d’anàlisi del discurs.

 Té un valor més qualitatiu que quantitatiu, i parteix de la perspectiva delprotagonista, obtenint informació sobre com una persona creu que ha canviat i el queha determinat la seva vida. Aquesta reflexió sobre la pròpia experiència ens pot ajudarper a comprendre-la millor, conèixer les seves motivacions generals i empatitzar.

 El que importa des d’aquest enfocament són les raons, les justificacions, lapercepció que la pròpia persona té del com i el per què es comporta d’unadeterminada manera, ha pres unes determinades decisions o unes altres, i en generalha aconseguit construir sentit a la pròpia vida.

Des de l’enfocament psicològic de l’anàlisi transaccional s’ha abordat l’estudi dels guions de vida (Eric Berne) com a arguments preestablerts de la nostra pròpia obra que representem. Aquests guions que s’estableixen des de l’ infància, sota l’ influència del pare i la mare i d’altres figures parentals i que es veuen reforçats per les diferents experiències i esdeveniments que els infants van vivint a mesura que creixen. Aquests guions poden ser modificats, de manera que hom pot generar canvis en un mateix i ens les circumstàncies per escriure la pròpia història.

Sintesi de les característiques de la història de vida com a instrument per avaluar la personalitat:

1. Té un caràcter idiogràfic

2. Capta la subjectivitat o interpretació del protagonista

3. És la narrativa del self, del sí mateix

4. Posseeix un sentit d’unitat i coherència narrativa que inclou el passat reconstruït, el present percebut i el futur anticipat.

Descriure la pròpia vida a través de set imatges gràfiques.

 

Podries considerar la teva vida com una història. Totes les històries tenen personatges, arguments, escenaris, moments bons i dolents. Pensa i descriu la teva vida com una història en diferents capítols plena de moments i fets significatius que expliquen tal i com ets.

Respondre a les següents preguntes en forma d’entrevista.

 1.       Quins són els capítols principals de la teva vida ?

La família, els animals, els diferents esports i aficions que han marcat el meu camí , els amics molt importants i sobretot, aquest nou mon, la universitat.

2.       Quins han estat els esdeveniments vitals considerats positius i negatius? (Moment i lloc, persones, etc.)

Tot ha sigut positiu, per qué tot hi que hi hagin coses que han causat patiment, m’han ajudat a veure el mon amb uns ulls més constructius i optmisites.

 3.       Quins han estat els moments que han suposat un canvi en la manera de veure’t a tu mateix/a.

Accidents, nous mons i inicis, i els nous esports que s’han anat introduint en la meva vida.

4.       Records d’infància, adolescència i vida adulta.

Podria escriure un llibre, situacions feliçes, situacions desagradables, pero majoritariament son els feliços els que m’ajuden a seguir somrient.


    

La transició cap al mon de les responsabilitats i la copetència.  

 

Segons Berne un guió és un pla de vida que conté allò més significatiu del que va succeir a una persona. Els guions de vida queden instal·lats de manera inconscient com un programa que condueix a la persona en el futur. Segons Berne, en determinats moments es tracta de prendre consciència d’aquests guions (obligacions, desigs i atribucions) per poder modificar-los i re definir la pròpia identitat. Es tracta d’assumir la direcció de la pròpia vida, potser per ser capaç de renunciar allò que som a favor del què podem arribar a ser.

 

2.1 Reflexió escrita (una pàgina) a partir de la significació que per a tu té aquestes frases:

 

· Murray (1938): La història de l’organisme és l’organisme : La nostra historia en sí, es resumeix en el que som avui, es a dir, que l’organisme en una perspectiva de present ens pot descriure la historia viscuda per aquest. Gràcies doncs al que som avui en dia, es pot comprendre com hem viscut, de quines maneres hem anat soluconant les petites o grans crisis que se’ns han presentat per la vida i com hem après d’ella.

· Erikson (1968): Trobar l’ història és descobrir la identitat : Al ser capaços de treballar una historia sobre la nostra vida, entendrem millor les nostres actuacions al llarg d’ella i comprendrem perqué som com som en el present. Trobar la nostra historia de vida i treballar-la doncs ens ajudarà a crearnos una identitat més afinada de qui som y com ens agradaria ser. Serem capaços d’aprendre dels errors al poder entendre millor la nostra vida i descobrir com som, la nostra identitat.

 

· McAdams (2001): Una persona és entre altres coses, una història : Com defineix aquesta frase, cada persona és un mon diferent, n conjunt de succesos que han sorgit aleatoriament i que ningú ha patit a l’hora, a la vegada que ningú haurà patit de la mateixa manera ni els mateixos succesos. Des d’aquesta frase, podem opinar i concloure dons que tothom té una història diferent que hem d’aprendre a entendre i construir.


Per últim, us ensenyo un video del que ha marcat i marcarà fins a que sigui posible la meva història de vida. Un esport que m’ha fet disfrutar molt.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s